top of page
  • Foto van schrijverShorombo Mooij

3 manieren van journallen en hoe je dat doet

Misschien heb je wel eens gehoord dat de meest succesvolle mensen zweren bij journallen? Waarom is dat? Daar zijn een aantal redenen voor en in deze blog ga ik je uitleggen waarom journaling zo'n krachtige tool is en hoe jij deze kunt inzetten.


Wat is journallen?

Journallen is eigenlijk een verbasterd Engels woord en houdt letterlijk in; een dagboek bijhouden. Maar ik houd ervan om journaling veel breder te trekken. Ik zou het als volgt formuleren:

Journaling is het proces waarmee je je gedachten op papier zet

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt journallen en ze hebben allemaal een specifieke functie. Ik ga je met een aantal journaling technieken kennis laten maken en ik zal je vertellen hoe ik deze gebruik.


1. Thinking on paper

Je kunt journallen voor allerlei redenen in zetten. Eén van de manieren die ik veel adviseer noem ik "Thinking on Paper" en is een manier waarop je je gedachten kan ordenen. Dit is bijvoorbeeld handig als jij je overprikkelt bent voelt door ideeën en niet weet waar je moet beginnen. Dit leidt vaak tot uitstelgedrag of "procrastination".


Dit kun je oplossen door "Thinking of Paper". Door op een groot stuk papier het proces uit te tekenen als een flow chart wordt het proces in je hoofd een stuk meer gestructureerd. Je begint te zien welke dingen prioriteit hebben, hoe deze met elkaar verband houden, etc.


Het probleem bij keuzestress is namelijk vaak dat alles in je hoofd even belangrijk en even waardevol lijkt. Hierdoor wordt het moeilijk om te beslissen en stel je de beslissing uit. Wanneer je op een simpele manier je gedachteproces uitschrijft wordt het al snel veel duidelijker.


wat is journallen - journaling op een flow chart


Hoe ik dit gebruik.

Om tot een plan van aanpak te komen

Ik gebruik "Thinking on Paper" vaak om een outline te maken voor een plan van aanpak. Ik begin dan met de uitkomst, hetgeen wat ik wil bereiken of waar ik naar toe wil werken. Deze schrijf ik bovenaan de pagina.


Vervolgens ga ik brainstormen op welke stappen er nodig zijn om daar te komen en werk ik mijn weg terug van het eindresultaat tot de eerste stap. Het is handig om je brainstorm even op een apart blaadje te doen zodat je ze later op je hoofd vel kunt ordenen als stappen. Als je een digitale tool gebruikt kun je makkelijk schuiven en ordenen, maar in dit geval geef ik vaak de voorkeur voor ouderwets pen en papier omdat dit intuïtiever is.

Om je gedachten te ordenen

Soms word je overweldigd door allerlei gedachten vooral als je emotioneel in de stress zit of voor een belangrijke beslissing staat. Vaak heb je dan de neiging om in rondjes te denken. Des te meer je piekert, des te meer je verzand raakt in je eigen ogenschijnlijke logische redenering.


In realiteit ben je vaak aan het over-analyseren en kom je elke keer weer terug bij dezelfde vragen. Door op papier een gesprek met jezelf te voeren kun je gestructureerder denken. Het werkt feitelijk als een gesprek met een coach. Je stelt jezelf een vraag, welke je vervolgens zelf beantwoordt. Je zult merken dat er vervolgens vaak weer een vraag volgt en zo begin je een dialoog met jezelf. Dit dialoog is alleen veel meer lineair en zal je snel inzichten gaan opleveren.

"Thinking on paper" is één van de manieren hoe ik met mijn klanten journaling gebruik, maar een andere manier is "stream of consciousness" journallen.


2. Stream of consciousness journallen

Stream of consciousness journallen is een "free writing" proces. Dit betekent dat je zonder te veel nadenken alles wat in je opkomt opschrijft. Dit is een mooie tool in een brainstorm proces of wanneer je een visie of een idee in je hoofd hebt en daarmee aan de slag wilt. De meeste van mijn klanten hebben een ideale visie voor hun leven, maar hebben deze nog nooit opgeschreven.


Deze zit in hun hoofd en is veel uitgebreider dan ze beseffen en door het op te schrijven krijg dit de ruimte. Dit is vaak een hele openbaring. De opdracht "Waar droom je van" in mijn online cursus "Creëer een visie voor je leven" is daar een goed voorbeeld van. Ik geef hen een aantal voorbereidende vragen waardoor zij zonder remming kunnen opschrijven wat er in het diepste van hun onderbewustzijn was verscholen.


Hoe ik dit gebruik

Om een idee uit te werken

Ik gebruik dit als ik bijvoorbeeld een visie heb voor een nieuwe product, bedrijf of service, Ik schrijf dan alles op wat er in mij opkomt en ga hier later mee aan de slag. Dit geeft mij vaak al veel ideeën. Ik heb zo honderden ideeën uitgewerkt en het is grappig hoe je dit later terugleest en het tot uiting is gekomen. Ik gebruik hier meestal de app Evernote voor.


Om te reflecteren of een check-in te doen

Hoe ik het ook gebruik is om aan het einde van de dag mijn dag te reflecteren of aan het begin van de dag een check-in te doen. Ik stel mijzelf dan één simpele vraag en begin dan te schrijven en kijk wat eruit komt.


In de ochtend is dat voorbeeld:


Hey Sho, how are you doing! (Ik schrijf en denk vaak in het Engels)


Aan het einde van de dag begin ik vaak met het hoogtepunt van de dag?


Hey Sho, wat was het hoogtepunt van de dag en waarom?


Over journallen in de ochtend en avond vertel ik je zo meer.


3. De Morning Power Journal

Journaling in de ochtend is één van mijn favoriete "success habits" en één van de fundamentele persoonlijke ontwikkeling gewoontes die ik creëer met mijn klanten. Ik noem dit "De Morning Power Journal (klinkt lekker krachtig toch). Ik heb hier zelfs een 30 dagen challenge over gemaakt omdat ik mensen de kracht hiervan zelf wilde laten ervaren.


In de ochtend journallen gaat vooral over je focus bepalen en je psychisch instellen op de dag om zo het beste uit je dag te halen. In het Engels is daar een woord voor "Priming". Priming houdt in dat jij je bewust instelt op de dag die je zou willen ervaren.


De Morning Power Journal bestaat uit "priming" vragen, vragen die je focus op een bepaalde manier richten, Ik noem deze De Morning Power Questions.


De Morning Power Questions kunnen vragen zijn als:


Hoe wil jij deze dag in gaan?


Waar wil jij je vandaag extra op focussen of aandacht aan geven?


Wat wil jij vandaag gedaan krijgen?


Op welke doelen wil jij je vandaag focussen?


Hoe wil jij je vandaag voelen?


Wanneer zou jij vandaag als een succes bestempelen?


Wat moet er gebeuren om aan het einde van de dag te kunnen zeggen dat dit een succesvolle dag is geweest?


Al deze vragen helpen je na te denken over hoe jij deze nieuwe dag wilt benutten. Je gaat zodoende de dag in met een bewuste focus en intentie en zult merken dat je je veel meer "in controle" zult voelen. In de ochtend journallen wordt ook vaak gebruikt om je doelen weer even "top of mind" te brengen . Journallen in de ochtend is vaak een onderdeel van een ochtendroutine.


Hoe ik het gebruik.

Ik gebruik de Morning Power Questions vaak om mijn focus te bepalen voor de dag. Ik vraag mijzelf dan vooral af wat ik vandaag echt gedaan wil krijgen om dit aan het einde van de dag een goede dag te kunnen noemen. Soms gebruik ik journallen in de ochtend ook om even in te checken bij hoe ik mij voel. Het helpt soms om mijzelf op papier bemoedigend toe te spreken als ik met een slechte "mood" ben wakker geworden.


3. Reflecteren

De laatste vorm van journaling waarmee ik je wil laten kennismaken is het grotere zusje van de Morning Power Questions, dagelijkse reflecteren. Als je ze combineert dan vormen ze namelijk een krachtige duo. Aan het begin van de dag bepaal jij je focus en aan het einde van de dag reflecteer je op hoe de dag daadwerkelijk is gelopen.


Reflecteren is dé eerste "success habit" die ik mijn klanten aanleer omdat het een "must-have" is voor persoonlijke ontwikkeling. Door dagelijks te reflecteren word je je bewuster van wat je voelt, denkt en doet. Dit bewustzijn stelt je in staat om nieuwe dingen over jezelf te ontdekken. We hebben allerlei onbewuste patronen die ons niet meer helpen, maar om daar überhaupt iets aan te kunnen doen, moet jij je daar eerst bewust van worden.


Hetzelfde geld voor emoties. Vaak ervaren we allerlei subtiele emoties en sensaties waar we ons niet bewust van zijn, maar deze emoties en sensaties zijn vaak belangrijke feedback. Ze helpen te ontdekken wat wel of niet werkt voor en keuzes te maken die bij je passen. Maar je moet wel eerst kunnen voelen.


Hetzelfde geldt voor gedachten. Vaak piekeren we of hebben we terugkerende gedachten, maar willen we daar niet naar luisteren. Dit is vaak schadelijk omdat je mogelijke belangrijke feedback misloopt. Door elke dag te tijd te nemen en deze gedachten toe te laten en te onderzoeken kun je ontdekken wat ze je proberen te vertellen en hoe ze je proberen te helpen. Maar dan moet je wel eerst luisteren.


Hoe ik dit gebruik.

Het aanleren van een dagelijkse reflectie gewoonte is vaak het eerste wat ik mijn klanten helpt te doen. Ze ontvangen in de eerste fase van hun coaching traject elke dag via mijn online coaching omgeving een Dagelijkse Reflectie opdracht. Vervolgens wanneer zij de gewoonte hebben ontwikkeld kunnen ze dit zelfstandig doen op de manier die zij fijn vinden. Ik zelf gebruik mijn eigen coaching omgeving om de Dagelijkse Reflectie te doen.


Ik schrijf het niet elke dag meer op want het zit al zo in mijn systeem dat ik het wel elke dag wel op één of andere manier doe, bijvoorbeeld op de fiets, wanneer ik naar huis fiets. Desalniettemin raad ik je aan om dit echt op te schrijven want zoals ik al in het stukje over "Thinking on Paper" schreef is het lastig om je gedachten erbij te houden en lineair te denken in je hoofd.


Schrijven helpt je dit proces op een gestructureerde manier te doen. Bovendien kun je jezelf op die manier krachtige vragen stellen die je zullen helpen tot waardevolle inzichten te komen. Wat ik je aanraad is om even te Googlen naar reflecterende vragen en voor jezelf een selectie te maken. Aan het einde van de dag pak je deze erbij en reflecteer je daarop door je antwoorden op te schrijven.


Journallen, digitaal of analoog

Hier kan ik geen definitief antwoord op geven, maar ik kan je wel vertellen hoe ik erin sta. Er wordt veel geschreven over hoe fysiek schrijven met pen en papier een ander effect op je hersenen heeft en dat je daarom fysiek moet journallen. Ik heb dit onderworpen aan een test, maar voor mij werkte dit niet😆.


Misschien komt dit door mijn "ADHD" brein, maar schrijven gaat gewoon veel te langzaam voor mijn brein. Een voorbeeldje, als ik dit blog had moeten schrijven dan had het nooit het daglicht gezien. Hetzelfde geldt voor mij voor journallen, als ik het moet schrijven dan doe ik het niet of raffel ik het af omdat het proces te frustrerend is. Daarentegen, als ik het in een digitale app doe dan vloeien de woorden rijkelijk en geniet ik er zelf van. Ik vind schrijven namelijk erg leuk omdat er zoveel uitvloeit.


Kortom, ik vind het heerlijk om te tikken, op mijn telefoon, op mijn computer, maar ik haat schrijven. Dus de voordelen van schrijven wogen voor mij niet op tegen de voordelen van tikken. Ik tik dus.


Uiteindelijk gaat het erom wat voor jou fijn voelt. Het zal best waar zijn dat je hersenen op een andere manier worden geprikkeld als je schrijft, maar als je daardoor helemaal niet schrijft dan heeft het ook geen zin. Zo nu en dan probeer ik het wel met pen en papier, maar dit is meer om te experimenteren en te kijken of ik wat rust kan vinden door te schrijven hahaha.


Hoe ga jij dit nu toepassen?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Mijn hoop is dat jij alles wat je leest en waardevol vind ook zelf probeert. Ik ben heel benieuwd wat voor inzichten jij uit dit artikel hebt gehaald dus ik heb 3 vragen die je gaan helpen wat je hebt gelezen om te zetten in actie.


1) Welke vorm van journallen wil jij gaan proberen

2) Hoe ga jij dit doen?

3) Digitaal of Analoog

Laat me het weten onder dit bericht.


P.s. Heb jij nog andere leuke tips of dingen die je wilt delen naar aanleiding van deze blog, laat ze vooral achter onder dit bericht!

106 weergaven
bottom of page