top of page
  • Foto van schrijverShorombo Mooij

Hoe je meer boeken kunt lezen

Ik hoor vaak dat mensen meer willen lezen en dat ze bewondering hebben voor hoeveel boeken ik lees. De werkelijkheid is dat ik tot een paar jaar geleden eigenlijk helemaal niet las. Ik zag er het nut niet van in. Tot dat ik het iets (her) ontdekte over mijzelf:


Ik hou van leren en ik hou van leren van mensen die mij inspireren.

Het geeft mij echt een kick om te leren, om te merken dat ik weer ergens de essentie van begin te begrijpen. Ik voel het mij verrijkt als persoon en dat is (op een positieve manier) verslavend. Maar ik dwaal af.


Hoe komt het nou dat ik ogenschijnlijk zoveel lees?

Omdat ik een systeem heb. Dit systeem werkt voor mij omdat ik het aangepast aan hoe ik in elkaar zit dus het werkt wellicht niet voor jou maar ik ga het toch met je delen.


Hoe ik inspiratie op doe

Vaak begint mijn reis bij een podcast en dan vooral de podcast van Tim Ferriss. Hij ontvang inspirerende gasten en hij vraagt hen altijd welk boeken of boeken hij of zij zou aanraden. Op deze manier groeit je boeken lijst dus snel. Bovendien hebben zijn gasten vaak ook zelf boeken geschreven dus als iemand mij inspireert dan ga ik op zoek naar zijn of haar boek. Wil je je boekenlijst in één keer vertiendubbelen? Lees dan Tribes of Mentors. In dit boek heeft Tim Ferris tientallen gesprekken samengevat en gebundeld, een ongelooflijke waardevol boek en een shortcut naar heel veel wijsheid en hacks.


Oke, nu heb je een heel aantal boeken die je wilt lezen maar hoe kun je die nou weer structureren. Je weet wat er anders gebeurt. Je schrijft de titels van de boeken die je wilt lezen ergens op en ze verdwijnen in dat zwarte gat waar je nooit meer komt. Ik gebruik hier de app Good Reads voor.


Hoe ik mijn boekenlijst structureer

Alle boeken die mijn interessant lijken sla ik op in een app Goodreads. Ik geef ze de volgende labels.


  • Want to read

  • Next up

  • Reading

  • Read


Dit zorgt ervoor dat ik een centrale plek heb waar ik kan zien wat ik nu lees, wat ik zou willen lezen, wat op mijn shortlist staat en wat ik al gelezen heb. Dit werkt top voor mij!


Hoe ik kies wat ik lees

Maar hoe kies ik dan wat ik lees? Vaak gaat dat zo.


1) Ik ben geïnteresseerd in een bepaalde topic omdat dat nu relevant is in mijn leven.


2) Ik luister een podcast van iemand die mij inspireert en aanspreekt (over dit onderwerp)


3) Deze persoon raad een boek aan.


4) Dit boek resoneert en ik voel de drang om deze te lezen (dit is het interne signaal dat ik het moet lezen)


Vervolgens bekijk ik of het iets is wat ik nu moet lezen of later en onderneem actie. Er is alleen één probleem? Je weet van te voren niet of het boek je wel aanspreekt en de enige manier is om erin te beginnen. Maar in een boek beginnen is een tijdsinvestering dus voordat ik dat doe wil ik zeker weten of ik het wel wil lezen. Hier komt mijn oplossing.


Hoe ik boeken preview

Blinkist is een app waarin je een samenvatting van een boek in 15 minuten kunt luisteren of lezen. Blinks zijn de highlights van een boek. Wat ik dus doe is eerst het boek op Blinkist luisteren. Als ik daarna het gevoel heb dat er nog veel meer schuilt in het boek dan besluit ik hem te lezen en anders niet. Het grappige is dat veel boeken ongelooflijk veel "fluff" oftewel opvulling bevatten en dat je door eerste de Blinks te luisteren vaak het gevoel hebt dat je genoeg hebt gehoord om de waarde eruit te kunnen halen.


Er is nog een extra bonus bij het gebruik van Blinkist. De app is heel goed in het aanraden van boeken dus Blinkist is tegenwoordig voor mij ook een tool om nieuwe boeken te ontdekken.


Maar hoe lees ik dan al die boeken

Oké, dus dit is het volledige selectie procedure maar ben je klaar voor mijn leesritueel? Houd je vast.


Ik lees meerdere boeken op meerdere manieren op meerdere momenten tegelijk 🤣.

Ik ben iemand die niet één boek tegelijk kan lezen. Ik heb mijzelf geprobeerd hiertoe te forceren maar de uitkomst was dat ik dan helemaal niet meer las. Ik begon dan in een boek, op een gegeven moment was mijn interesse weg en stopte ik met lezen. maar omdat ik besloten had dat ik maar één boek tegelijk mocht lezen begon ik ook niet met een andere boek. Het boek was namelijk nog niet uit. Dus wat gebeurde er dus? Ik stopte maandenlang met lezen. Gek hé, hoe dat werkt.


Ik merkte dat dit niet werkte voor mij dus liet ik die al gauw gaan, maar ik voelde me er nog niet helemaal goed bij. Op een dag hoorde ik een gast bij de Tim Ferris Show vertellen dat hij hetzelfde probleem had en dat zijn oplossing was dat hij alle zelfopgelegde regels had laten vallen. Dat was voor mij het aha moment. Ik moest die regel over hoe te lezen helemaal laten vallen. Dit is hoe ik nu lees.


Mijn leesroutine

Ik lees meerdere boeken tegelijk op verschillende momenten en tijdens verschillende activiteiten. Ik gebruik daar in een principe dat heet Linking. Dat houdt in dat ik een bepaalde activiteit link aan een bepaald boek. Hier komt ie.


  • Ik heb een boek welke ik luister tijdens huishoudelijke klussen waarbij ik niet mijn aandacht nodig heb.

  • Ik heb een boek welke ik elke ochtend lees tijdens mijn ochtendroutine

  • Ik heb een boek die ik luister als ik onderweg ben naar werk.

  • Ik heb een luisterboek wat iets luchter is als ik geen zin heb in zelfontwikkeling dingen.

  • Ik heb een vakinhoudelijk boek die ik tijdens de werkdag lees (dit lukt nog niet echt).


En deze boeken lees of luister ik vaak allemaal tegelijk! Daarom is het belangrijk om een systeem te hebben zoals ik die heb met Goodreads. Daarbij probeer ik altijd hetzelfde boek te lezen of te luisteren tijdens dezelfde activiteit. Het is namelijk erg vermoeiend om elke keer te besluiten welk boek je nu weer gaat lezen en op deze manier zorg je er ook voor dat er genoeg consistentie in je leesgedrag zit.

Dit werkt dus voor mij, want er is genoeg consistentie om in de flow te blijven omdat ik ze link aan bepaalde momenten en activiteiten en er is genoeg variatie wat er voor zorgt dat ik altijd wel iets te lezen of te luisteren hebt. Bovendien lees ik niet voor het lezen, ik lees omdat ik mijzelf wil ontwikkelen, omdat ik ergens beter in wilt worden en wil groeien. Dus het hoeft niet snel maar wel goed.


Hoe ik lees

In wat voor vorm lees ik? In alle vormen, maar ik houd het meeste van het lezen van e-boeken op mijn telefoon omdat ik dan makkelijk kan highlighten en notities kan maken. Daarnaast ben ik fan van de audio-boeken en ik ben helemaal weg van Blinkist zoals je misschien hebt gemerkt.


Lezen is een super toegankelijk manier van zelfontwikkeling. Ik heb meerdere abonnementen op leesdiensten zoals Audible, Scribd en Blinkist maar ik betaal nog geen 30 per maand denk ik. Wat is 30 euro per maand?


Ontdek wat bij jouw past.

Dit is hoe ik lees maar zoals ik al aangaf zal dit waarschijnlijk niet werken voor jou. Mijn brein werkt op een mysterieuze manier en de sleutel is om te ontdekken wat bij jou past. Wat je wel kunt toepassen is de life hack "Linking". Identificeer bepaalde activiteiten die je vaak doet en die je zou kunnen combineren met het luisteren van een luister boek of bepaal momenten dat het voor jou makkelijk is om even te lezen. Ik lees nooit heel lang bijvoorbeeld maar omdat ik elke dag lees gaat het wel snel.


Ik ben benieuwd wat jouw ritueel is! Laat hem hier achter of stuur mij een mail naar hello@sho.coach

52 weergaven
bottom of page