top of page
  • Foto van schrijverShorombo Mooij

Hoe ik mij motiveer tijdens crisisElke crisis is een kans om te groeien. Elke crisis en zo ook deze.

Elk persoon zal op een andere manier door deze crisis gegaan, elk persoon zal dit op een andere manier ervaren. Bij sommige zal dit het beste naar buiten brengen terwijl bij andere het donkerste van hun ziel naar boven komt drijven. Iedereen heeft zijn eigen reis maar voor iedereen is er een kans om te groeien in crisis.


Niet mijn eerste crisis

Dit is niet mijn eerste crisis die ik mee maak dus gek genoeg schitter ik onder deze omstandigheden. Ik heb het donkerste van mijn ziel al ervaren, ik heb al aan het randje van de afgrond gestaan dus ik ben niet meer bang. Ik weet wat ik kan, ik weet wat ik nodig heb en hoe ik mijzelf in een positieve mindset kan houden. Dit is wat ik doe om mij tijdens deze crisis maximaal te ondersteunen en in balans te blijven.


1. Ik versterk mijn Lifestyle gewoontes.

Het eerste waar ik mijn aandacht op richt is mijn slaap. Ik zorg dat ik vroeger naar bed ga, mijn alcohol en koffie consumptie beperk en zorg dat ik mijzelf voorbereid voor een goede nachtrust. Slaap is altijd mijn eerste "go-to" tijdens periodes van crisis omdat ik dan juist zoveel mogelijk energie en helderheid van geest nodig heb. Een goede nachtrust verhoogt je fysieke en mentale belastbaarheid en stimuleert je immuunsysteem.


2. The basics

Ik heb een affirmatie welke mij helpt te herinneren wat ik moet doen als ik door moeilijke tijden zoals deze ga:


Back to Basics.

Dit houdt in dat ik even alles laat vallen en mij weer even focus op de fundamenten:

  • Slaap

  • Voeding

  • Beweging

  • Ontspanning


3) Voeding

Ik zie voeding als een vitaal onderdeel voor mijn geestelijke gezondheid en weet je waarom? Omdat dat het ook is. Voeding is datgene dat jou helpt in piek fysieke en mentale conditie blijven en tijdens crisistijden heb ik mijzelf op maximale sterkte nodig dus voeding wordt extra belangrijk.


3) Beweging

Fysieke inspanning is voor mij de tegenhanger van mentale inspanning. Tijdens crisis heb ik de neiging om "laser focust" op de oplossing te worden. Dit is goed, maar het zorg ervoor dat mijn brein overuren maakt. Als ik dit niet balanceer is dit niet goed en put dit mij uit. Fysieke beweging helpt mij om in balans te komen. In deze context, als ik het heb over fysieke beweging, dan heb bedoel ik dat zo breed mogelijk. Buiten wandelen, yoga en mobiliteit, hardlopen. Vaak gedurende deze periodes geef ik de voorkeur aan lage intensiteit beweging. Ik leef erg intuïtief en HIIT trekt mij dan totaal niet. De nadruk ligt dan op type beweging dat mij helpt ontspannen en mentale energie te verbranden.


4) Ontspanning en rust

Deze is het moeilijkste voor mij. Zoals ik al zei ben ik van nature een oplossing zoeker. Tijdens crisis ga ik dus in overdrive op zoek naar wat ik kan doen. Het probleem is alleen dat er geen uitknop is. Ik heb geleerd dat het goed is dat ik in deze modus zit maar dat ik mijzelf moet helpen in balans te blijven. Als ik teveel in deze modus zit, werkt dat namelijk averechts. Ik kan dan niet meer helder denken, kom dan niet tot de oplossing en raak gefrustreerd en uitgebrand. Tijdens crisistijden zet ik daarom weer maximaal in op dagelijkse meditatie en geef ik me af en toe bewust "vrij". Het geheim ligt hem hier echt in de perfecte balans tussen inspanning en ontspanning.


5) Motiveer jezelf

Deze is het aller-aller-belangrijkste als je het mij vraagt. Gedurende moeilijke tijden zoals deze is het makkelijk om te vervallen in negatieve gedachten. Daarom is het super belangirjk dat:


1) Je de baas wordt over je gedachten


2) Jij jezelf actief in de juiste mindset houdt.


Dit is waar de meeste mensen echt falen en dat is niet zo gek. Het vergt namelijk dagelijkse training en persoonlijke ontwikkeling om de baas te worden van je gedachten. Je gedachten kunnen juist tijdens crisis ongelooflijk donker worden en dit kan je helemaal naar beneden sleuren. Het zuigt letterlijk alle energie uit je weg waardoor het moeilijk wordt om weer de weg naar boven te vinden. Dit moet je dus echt vermijden. Het is daarom super belangrijk dat jij hier vooral tijdens crisis mee aan de slag gaat.


Ik heb mijn innerlijke werk al gedaan dus tijdens moeilijke tijdens maar ook tijdens goede tijden doe ik het volgende om mij in de juiste mindset te houden


1) Ik stel mijzelf elke ochtend bloot aan iets inspirerend


2) Ik bepaal aan welke informatie ik mijzelf blootstel


3) Ik bepaal met wie ik om ga


Vooral tijdens tijden van crisis is het zaak dat jij je elke dag in de juiste mindset krijgt. Dat ben je je verplicht aan jezelf. Je hebt misschien geen zin om op de staan maar hoe je het ook went of keert er staat een nieuwe dag voor de deur. Je hebt misschien geen zin om weer je best te doen maar je bent het ook waard om te krijgen wat je hartje begeert. Dus elke dag zorg dat jii jezelf motiveert. Dat is jouw verantwoordelijk richting jezelf. Want ook jij bent dat waard.


Kijk dit filmpje om jezelf meteen even wat goede energie te geven.


4 weergaven
bottom of page